LogoHeader2

LogoHeadermobilna

  • Почетак
  • ИНСТИТУТ
  • Клиника за алергологију, опструктивне болести плућа и респираторне инфекције

Клиника за алергологију, опструктивне болести плућа и респираторне инфекције

Клиника за алергологију, опструктивне болести плућа и респираторне инфекције располаже са 74 болничке постеље које су распоређене у 20 соба (десет двокреветних, две трокреветне и осам шестокреветних) од којих је седам климатозовано. Током годину дана на Клиници се збрине око 2.000 пацијената оболелих од акутних инфекција доњих дисајних путева, астме, хроничне опструктивне болести плућа, респираторне инсуфицијенције, цистичне фиброзе, ретких болести плућа и пацијената са недијагностикованим променама плућно-торакалне регије.

Клиника је опремљена савременом медицинском опремом, апаратима за инхалацију топлим ваздухом и апаратима за апликацију лека са позитивним притиском, обезбеђен је централни кисеоник инсталиран у свим болесничким собама.  Дијагностичке и терапијске процедуре се спроводе према савременим принципима добре клиничке праксе и у складу са националним и интернационалним смерницама. Лекарима су доступне савремене лабораторијске анализе биохемијских параметара, маркера инфламације, имунолошког статуса, микробиолошке дијагностике, патохистолошких анализа, радиолошке и имиџинг дијагностике као и испитивање плућне функције (спирометрија, плетизмографија, капацитет дифузије, тестови оптерећења), гасна анализа, индукованог спутума, специфичних бронхопровокацијских тестови, in-vivo и in-vitro алерголошких тестова.

На Клиници се континуирано прате новине у дијагностици и лечењу, спроводи се едукација средњег медицинског особља и лекара. Један од наших примарних циљева је и едукација пацијената о природи болести, начину живота, примени инхалера и важности редовног лечења и контрола. У ту сврху штампани су и популарни памфлети и приручници - како за лекаре тако и за пацијенте. Веома смо поноси на сарадњу коју имамо са лекарима из других центара Србије, као и колегама из региона: Црна Гора, Република Српска, БИХ, Хрватска, Словенија, Македонија. Страни држављани се неретко упућују на Клинику ради даље дијагостике и лечења.

MMK 2998

Одељење за респираторне инфекције и цистичну фиброзу

(руководилац: Проф. др сци мед. Мирна Ђурић, лекари: др сци мед. Душан Шкрбић, волонтер Марија Ждрња)

На Одељењу за акутне пнеумопатије најчешће се лече болесници са акутним респираторним инфекцијама бактеријске, вирусне, гљивичне или непознате етиологије, бронхиектазијама, плеуралним изливима и инфилтративним променама у плућима неразјашњене етиологије. Поред основних лабораторијских анализа, у рутинском раду се користе савремени биомаркери инфламације, рендгенски снимци, компјутеризована томографија грудног коша, микробиолошка дијагностика (бактериолошке, вирусолошке, имунолошке и миколошке анализе из серума, искашљаја, бронхоаспирата и бронхолавата), а уколико је потребно спроводи се и припрема за инвазивну дијагностику (бронхоскопија, видеоасистирана торакоскопија и торакотомија). У сарадњи са другим одељењима и установама врши се редовно праћење изолованих узрочника у склопу мониторинга тешких ванболничких инфекција доњих дисајних путева на територији града Новог Сада и јужнобачког округа.

Одељење има и посебну јединицу која се бави збрињавањем и лечењем адултних пацијената са цистичном фиброзом која, према препорукама европског удружења за цистичну фиброзу, подразумева употребу инхалаторне антибиотске терапије, респираторне рехабилитације и едукације уз мултидисциплинаран приступ у фармаколошком и нефармаколошком третману.

Одељење за хроничне опструктивне болести плућа

(руководилац мр. сци мед Лидија Вртунски-Море, прим., лекари: спец. др мед. Јелена Паповић, мр сци. мед Оливера Максимовић, прим.)

На одељењу за хроничне опструктивне болести плућа (ХОБП) збрињавају се пацијенти са акутним погоршањем ХОБП савременом бронходилататорном и антиинфламаторном терапијом, а у случају поремећаја пулмоналне гасне размене примењује се супституциона кисеонична терапија. Врши се испитивање постојања коморбидитета и започиње њихово адекватно збрињавање. Сви болесници се укључују у програм респираторне рехабилитације којим се обезбеђују бржи и квалитетнији опоравак. Адекватном терапијом погоршања ХОБП редукује се њихова учесталост и тежина, побољшава квалитет живота и преживљавање пацијената. Значајан сегмент лечења је и едукација пацијента о карактеру болести, тежини, прогнози, мерама превенције, едукацији о правилној примени инхалера, значају престанка пушења и осталим нефармаколошким мерама лечења. У индикованим случајевима врши се процена за интервентну хируршку процедуру у виду редукције плућног паренхима или булектомије.  

Одељење за астму

(руководилац - Проф. др сц мед Биљана Звездин, лекари: доц. др сци. мед Виолета Коларов, прим., мр сци. мед. Весна Косјерина-Оштрић, клинички лекар - др мед. Бранислав Тушек)

На Одељењу се спроводи дијагностика и лечење оболелих од астме, као и третман акутног погоршања астме по принципима добре клиничке праксе, поштујући најновије препоруке светских водича за ову болест. Процењује се степен контроле астме и анализирају се сви фактори који доводе до лоше контроле болести. Разматрају се коморбидитети (ринитис, синуситис, гастроезофагеални рефлукс, дисфункција гласних жица, депресивност, анксиозност, остеопороза и други) и консултују одговарајући специјалисти ради потврде дијагнозе и започињања терапије. Саставни део третмана је спровођење респираторне рехабилитације. Свакодневно се врши едукација болесника о астми, начину примене инхалаторне терапије, начину живота, избегавању ризичних фактора, важности редовних контролних прегледа, препознавању првих знакова погоршања болести која може да угрози живот.

Наш циљ је да се обезбеди најбољи ниво здравствене заштите, дијагностике и терапије за сваког болесника, поштујући мултидисциплинарни приступ.

Одељење за интензивно лечење и негу опструктивних и алергијских болести плућа

(руководилац - Асист. др сци. мед Сања Хромиш, прим., лекари: спец. др мед. Срђан Стефановић, спец. др мед. Јелена Црнобрња, клинички лекар  - др мед. Татјана Петровић)

Одсек интензивне неге опструктивних болести плућа (ниво 2)

На наведеном одсеку Одељења за интензивно лечење и негу опструктивних и алергијских болести плућа збрињавају се пацијенти са тешким облицима хроничне респираторне инсуфицијенције настале као последица погоршања астме и хроничне опструктивне болести плућа, пацијенти са тешком астмом као и пацијенти са алергијским болестима плућа. Посебна пажња се посвећује откривању и лечењу коморбидитета и едукацији пацијената о значају адекватне примене лекова, дужини лечења, препознавања симптома болести и погоршања, адекватности примене инхалера, рехабилитацији, вакцинацији и другим нефармаколошким мерама лечења.

Планом развоја ИПБВ предвиђено је реновирање одељења које треба да обезбеди савремено опремљену јединицу полуинтензивне неге снабдевену са четири апарата за неинвазивну вентилацију и четири монитора уз савремену пратећу опрему. Неинвазина механичка вентилација је прва терапијска мера која се примењује код пацијената са акутном респираторном инсуфицијенцијом удруженом са респираторном ацидозом, јер смањује смртност, смањује потребу за инвазивном механичком вентилацијом, дужину болничког лечења и побољшава преживљавање. Према најновијим смерницама за лечење ове болести датим од стране Глобалне иницијативе за лечење и превенцију ХОБП (GOLD- http://goldcopd.org/) примена оваквог начина лечења има ниво препоруке 1А.

Кабинет за алергологију и тешку астму

Према проценама Светске здравствене организације, алергијске болести данас представљају значајан здравствени проблем, који прети да поприми пандемијске размере. Само у Европи од ових болести пати око 150 милиона људи, а узимајући у обзир актуелну тенденцију пораста процењује се да ће у наредних 15 година половина европске популације имати барем једну алергијску манифестацију. Неретко, ови пацијенти имају тешке форме болести која значајно утиче на квалитет њиховог живота, професионално и лично напредовање, али у великој мери доприноси и оптерећују здравствени буџета.

Алергијске болести респираторног тракта представљају најзначајнију групу ових обољења, од чега су свакако најзаступљенији алергијски ринитис и астма. Респираторне манифестације могу настати код пацијената са алергијом на полене (трава, коров, дрвеће), гриње, гљивице, алергене домаћих животиња, инсеката, лекове, храну и адитиве, могу бити удружене са анафилактичким реакцијама, кожним променама, ГИ сметњама, или се испољити као лоше контролисана, тешка астма или перзистентни риносинузитис.

У Кабинету за алергологију ИПБВ годишње се обави око 3.000 нових и поновљених прегледа пацијената са астмом, хроничним кашљем, бронхијалном опстукцијом непознате етиологије и суспектним алергијама и преко 500 кожних алерголошких тестова. У његовом раду учествује високо стручно и квалификовано особље са великим искуством у лечењу пацијената са астмом и алергијским болестима плућа које обухвата седам лекара од којих су три субспецијалисти алергологије. Услуге које се обављају у кабинету су усаглашене са већ постојећим субспецијалистичким службама које функционишу на нивоу града Новог Сада као што су Амбуланта за алергологију Клинике за кожне и венеричне болести КЦВ као и Ринолошки кабинет и Кабинет за Фонијатрију ОРЛ Клинике КЦВ.   

У кабинету за алергологију се спроводе следеће дијагностичке и терапијске процедуре:

Кожни убодни (prick) тестови који представљају поуздан метод у дијагнози IgE
посредоване алергијске болести код пацијената са ринокоњуктивитисом, астмом, уртикаријом, анафилаксом, атопијским дерматитисом и суспектном алергијом на храну и лекове. Метода је минимално инвазивна, јефтина, резултати су доступни одмах, те уколико се примењује и очитава правилно, има висок степен репродуцибилности.

Убодни (prick) тест на инхалаторне алергене: респираторне алергије представљају најчешће алергијске болести,а сензибилизација на инхалаторне алергене се јавља код 25% укупне популације. Prick тест на инхалаторне алергене актуелно се спроводи у складу са препоруком глобалне европске мреже за алергије и астму (The Global Allergy and Asthma European Network) и обухвата стандардни европски панел тестова (модификован за два алергена у складу са аеробиолошком ситуацијом у Србији) од 17 алергена (леска, јова, бреза, платан, чемпреси и клеке, јасен, мешавина трава, црни пелен, амброзија, алтернариа, кладоспориум, аспергилус, длака мачке, длака пса, европска гриња и буба рус) уз позитивну и негативну контролу. Тестирање се изводи у складу са препоруком европске академије за алергологију и клиничку имунологију.

Убодни (prick) тест на алергене хране уз употребу комерцијалних препарата  Института Торлак
“Prick to prick“ тестови: кожни убодни тестови се користе за испитивање сензибилизације на алергене свеже хране (воће, поврће, пшеница, коштуњаво воће) и представљају најчешћу процедуру у евалуацији алергије на храну. Број алергена који се могу испитивати на овај начин је неограничен, а сензитивност процедуре је веома висока и износи око 85% за орални алергијски синдром.

Назална лаважа, дијагностичка метода којом се омогућава квантификација врсте и степена инфламације назалне слузнице, а користи се у циљу испитивања сезонског и перенијалног алергијског ринитиса и инфективног ринитиса.

Брис носа на еозинофиле, једноставна и јефтина процедура којом се одређује присуство ових ћелија у слузници носа.

Алерген специфична имунотерапија - имунотерапија је једина каузална терапија алергија која доводи до стварања такозване имунолошке толеранције, односно подношљивости. Код већине лечених пацијената долази до смањења симптома болести, смањене употребе лекова уз смањења ризика за настајање нових сензибилизација или развоја нових алергијских болести. У кабинету се спроводи сублингвална имунотерапија (СЛИТ) применом респираторних алергена (гриње и полени) Института Торлак, у складу са препорукама Европске Академије за алергологију и клиничку имунологију.

Индиковање и евалуација резултата функционалних испитивања као што су: спирометрија, плетизмографија, бронходилататорни тест, неспецифични индиректни и директни бронхопровокацијски тестови, специфични бронхопровокацијски тестови и индуковани спутум.

Планом развоја Клинике и Кабинета за алергологију планира се увођење додатних дијагностичких процедура чиме би се проширило и допунило испитивања за поједине специфичне облике астме, као и испитивања код пацијената са другим алергијским плућним и ванплућним болестима.

 

Дневна болница за тешку астму и алергиске болести плућа

 


Распоред лекара у Кабинету за алергологију


Понедељак:    

Ассист. др сци. мед. Сања Хромиш, прим., специјалиста пнеумофтизиолог, субспецијалиста алерголог

Уторак:           

Мр сци. мед. Лидија Вртунски – Море, прим, специјалиста пнеумофтизиолог
Спец. др мед. Јелена Паповић, специјалиста пнеумофтизиолог

Среда:           

Проф. др сци. мед. Биљана Звездин, прим.,  специјалиста пнеумофтизиолог,  субспецијалиста пулмолог

Четвртак:       

Доц. др сци. мед. Виолета Коларов, прим. специјалиста пнеумофтизиолог, субспецијалиста алерголог  
Др сци. мед. Душица Станојев Јовановић, прим. специјалиста пнеумофтизиолог

Петак:            

Др сци. мед. Мирјана Јованчевић Дрвеница, специјалиста пнеумофтизиолог, субспецијалиста алерголог
Мр сци. мед. Оливера Максимовић, прим. специјалиста пнеумофтизиолог

FaLang translation system by Faboba

Руководилац Клинике:

Доц. др сци. мед. Сања Хромиш, прим.

Главна сестра Клинике: Јелена Војновић

Пут доктора Голдмана 4
21204 Сремска Каменица
Србија

Телефон: +381 (0)21 480 5100
Фаx: +381 (0)21 527 960
Позивни центар: 066 880 5312

Именик лекара (xlsx)
Електронска пошта: ipbvojvodine@gmail.com
Интернет адреса: www.institut.rs

ПИБ: 100804605
МБР: 08042462
ЈБКЈС: 02567