LogoHeader2

LogoHeadermobilna

  • Почетак
  • Стручна јавност
  • Научна делатност

Научна делатност

Институт за плућне болести Војводине је установа у којој се од њеног оснивања, поред здравствене, обавља и научно-истраживачка делатност. Оснивачи Института су још од половине прошлог века, важили за лидере у научно-истраживачкој делатности. Шездесетих година прошлог века у Институту је обављан значајан број истраживања, чији су резултати публиковани у тада најзначајнијим европским и светским научним часописима.

Паралелно са развојем здравствене делатности, током година долазило је до значајних унапређења у научно-истраживачком раду. У последњих неколико година Институт за плућне болести Војводине позициониран је као врхунска научна и истраживачка институција која је заузела лидерско место у региону.

Данас се у Институту свакодневно обавља велики број научних и истраживачких пројеката из домена астме, хроничне опструктивне болести плућа, респираторних инфекција, карцинома бронха, савремене инвазивне дијагностике и грудне хирургије. Институт је здравствена установа са највећим бројем клиничких студија из домена респираторне медицине у Војводини. Поред клиничких студија иницираних од стране иностраних партнера, Институт је и једна од ретких здравствених институција у Србији која спроводи сопствене академске истраживачке студије, које су у целости дизајниране и спроведене од стране здравствених радника Института.

Тим за научно-истраживачки рад Института координише и реализује велики број градских, покрајинских, републичких и мађународних пројеката из домена, превенције, дијагностике и лечења респираторних обољења. Уназад неколико година Институт је партнер Европске Комисије у реализацији пројеката категорије Horizon 2020.

Научни допринос лекара и сарадника Института за плућне болести Војводине најлакше се може проценити кроз велики број публикованих научних радова који су данас саставни део клиничких водича великих светских стручних удружења.

FaLang translation system by Faboba
Пут доктора Голдмана 4
21204 Сремска Каменица
Србија

Телефон: +381 (0)21 480 5100
Фаx: +381 (0)21 527 960
Позивни центар: 066 880 5312

Именик лекара (xlsx)
Електронска пошта: ipbvojvodine@gmail.com
Интернет адреса: www.institut.rs

ПИБ: 100804605
МБР: 08042462
ЈБКЈС: 02567