LogoHeader2

LogoHeadermobilna

Служба за физикалну медицину и рехабилитацију

Делатност Службе за физикалну медицину и рехабилитацију јесте рехабилитација болесника као интегрални део лечења бројних респираторних обољења, физикална терапија и рехабилитација свих стања након повреда, прелома, операција и цереброваскуларних инзулта.

Центар је просторно и технички савремено конципиран и опремљен тако да у потпуности задовољава све потребе како лежећих тако и амбулантних болесника. Поседује салу за извођење групног програма респираторне рехабилитације, као и посебне просторије за инхалације, постуралну дренажу и специфичне процедуре као што су електротерапија, магнетна, ласерска и ултразвучна терапија.

У Центру се спроводи болничка и амбулантна физикална терапија по препоруци ординирајућег пулмолога, код болести као што су: астма, хронична опструктивна болест плућа (ХОПБ), упала плућне марамице, хроничне гнојне инфекције дисајних путева и плућа (бронхитис, бронхиектазије, пнеумонија, апсцес плућа), примарна плућна хипертензија, интерстицијумске болести плућа, преоперативна припрема болесника за операције на грудном кошу и плућима(најчешће због карцинома плућа), као и постоперативни третман оперисаних.

Болесницима су на располагању следећи третмани:

  • Инхалације најсавременијим инхалаторима, који раде на принципу компримованог ваздуха или ултразвучног распршивања лековитих честица. Раствори који се инхалирају могу бити собне температуре или загрејани, могу се удисати под повишеним притиском или уз додатак кисеоника према потреби.
  • Положајна дренажа врши се код хоспитализованих болесника који се лече од бронхитиса, пнеумоније, апсцеса и бронхиектазија, у посебној просторији, која је опремљена осцилаторним креветом..
  • Мануелна и вибрациона масажа спроводи се у циљу смањивања спазма (грча) мишића који се користе при дисању.
  • Вежбе релаксације примењују се најчешће код пацијената оболелих од астме и подразумевају рад у групи.
  • Вежбе дисања једна су од најважнијих метода у лечењу пацијената са хроничним плућним болестима (бронхитис, емфизем, цистична фиброза, плеуритис).
  • Вежбе снаге користе се за јачање мишића горњих и доњих екстремитета; спроводе се групно, код пацијената са ХОБП, бронхијалном астмом, код интерстицијских болести плућа, плућне артеријске хипертензије, као и у преоперативној припреми.
  • Бихевиорална терапија представља скуп вежби које се изводе појединачно или групно код болесника са астмом, ХОПБ-ом, примарном плућном хипертензијом, интерстицијумским болестима плућа.
  • Биостимулација ласерима ниске снаге и магнетотерапија спроводе се код пацијената са опструктивним болестима (астма, ХОБП).

Детаљне информације могу се добити радним даном на телефон 021/480-53-58.

 

14 rehabilitacija

FaLang translation system by Faboba
Пут доктора Голдмана 4
21204 Сремска Каменица
Србија

Телефон: +381 (0)21 480 5100
Фаx: +381 (0)21 527 960
Позивни центар: 066 880 5312

Именик лекара (xlsx)
Електронска пошта: ipbvojvodine@gmail.com
Интернет адреса: www.institut.rs

ПИБ: 100804605
МБР: 08042462
ЈБКЈС: 02567